niedziela, 6 marca 2022

BABKA MORELOWO - BRZOSKWINIOWA

Składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru kryształ
  • 200 g dżemu morelowego
  • 135 g jogurtu morelowego
  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Brzoskwinie z puszko odsączyć z syropu i pokroi w kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt morelowy i dżem morelowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeni ciasto oprószyć cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... a smak obłędny. Dziękuję za zaproszenie wpadnę na pewno. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print