Składniki:
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru kryształ
- 200 g dżemu morelowego
- 135 g jogurtu morelowego
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Brzoskwinie z puszko odsączyć z syropu i pokroi w kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt morelowy i dżem morelowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeni ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
... a smak obłędny. Dziękuję za zaproszenie wpadnę na pewno. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń