Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
Nadzienie:
- 5 szt. jabłek
- 440 g dżemu jabłkowego z gruszką z nutą szarlotki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Beza cynamonowa:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru cynamonowego lub 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Nadzienie - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Dżem jabłkowy przełożyć do dużej miski i dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.
Beza cynamonowa - z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubijamy pianę na sztywno. Na koniec dodać cukier cynamonowy, dokładnie za pomocą robota wymieszać.
Przełożenie:
Spód i boki tortownicy o średnicy 27 cm smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy całe nadzienie owocowe wyrównujemy wierzch. Następnie delikatnie wykładamy bezę cynamonową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz