niedziela, 14 lutego 2021

MIŁOSNA SZARLOTKA

O tym, że droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek do serca, nikogo nie trzeba przekonywać. Stare porzekadło nie traci na aktualności, co więcej jeszcze bardziej zyskuje w dzisiejszych czasach na wartości. Możliwości dotarcia do serca ukochanej osoby jest wiele, jednak te najbardziej miłe i pyszne to właśnie te samodzielnie przygotowane w kuchni. Pamiętajmy sekretem walentynkowych dań i deserów są te zrobione z miłością.

Składniki:

Biszkopt jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
Masa miodowa:

  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 0,5 szklanki lub cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty
Dodatkowo:
  • posypka cukrowa czerwona
Przygotowanie:
Biszkopt jabłkowy - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać.  Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec 50- 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"

Krem miodowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodu z cytryną i miętą. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu miodowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem miodowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec na wierzch torcika za pomocą cukrowej czerwonej posypki zrobić serduszka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print