O tym, że
droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek do serca, nikogo nie
trzeba przekonywać. Stare porzekadło nie traci na aktualności, co więcej
jeszcze bardziej zyskuje w dzisiejszych czasach na wartości. Możliwości dotarcia
do serca ukochanej osoby jest wiele, jednak te najbardziej miłe i pyszne to
właśnie te samodzielnie przygotowane w kuchni. Pamiętajmy sekretem
walentynkowych dań i deserów są te zrobione z miłością.
Składniki:
Biszkopt jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
Masa miodowa:
- 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
- 0,5 szklanki lub cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- 4 łyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty
Dodatkowo:
- posypka cukrowa czerwona
Przygotowanie:
Biszkopt jabłkowy - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec 50- 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"Krem miodowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodu z cytryną i miętą. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu miodowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem miodowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec na wierzch torcika za pomocą cukrowej czerwonej posypki zrobić serduszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz