Składniki:
Biszkopt kawowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek gorącej wody
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym
Polewa:
- 130 g gorzkiej czekolady
- 55 g masła
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- cukrowe żółte gwiazdki
Przygotowanie:
Biszkopt kawowy - 3 łyżeczki kawy rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną kawę - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa czekoladowa - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego
mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do
zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia.
Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier,
ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać
wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec
dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Polewa - cukier puder
przesiać. Gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku razem z masłem
pokrojonym w małe plastry lub kostkę. Roztopić w kąpieli wodnej do dokładnego
połączenia się obu składników. Kiedy to nastąpi wyjmujemy miseczkę ze składnikami
i dodajemy mleko wymieszać i na ok. 1 minutę ponownie postawić do kąpieli
wodnej, mieszać do połączenia się składników. Po połączeniu się składników
zdjęć z ognia (już nie w kąpieli), dodać przesiany cukier puder i za pomocą
blendera dokładnie wymieszać do momentu, aż polewa będzie gładka i bez grudek.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy czekoladowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem czekoladowy. Na koniec na górze od środka rozprowadzamy polewę, tak aby spływała ona po powierzchni ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać żółtymi gwiazdkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz