niedziela, 1 listopada 2020

KANAPKOWY PRZEKŁADANIEC

Składniki:
Brownie:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 150 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Masa cytrynowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 cytryny
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy

Dodatkowo:

  • opakowanie wafli kwadratowych potrzebne nam 4 sztuki
  • słoik dżemu morelowego z kawałkami owoców ok. 390 g
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 50 g posiekanych fistaszków
Przygotowanie:
Brownie - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie jajka z cukrem ubić mikserem na kogel - mogel. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wszystko razem krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać mleko i delikatnie mikserem na najniższych obrotach wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa cytrynowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dokładnie wymieszać.

Wafle tortowe - potrzebujemy 4 sztuki. Wykrajamy je do rozmiaru biszkopta. Najlepiej zrobić do dużym kuchennym nożem. 
 
Przełożenie:
Brownie najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. 
Na paterze ułożyć suchy wafel, posmarować cienka warstwą dżemu morelowego, przykryć waflem docisnąć i posmarować dżemem. Następnie ułożyć jedną część brownie rozsmarować całą masę cytrynową, wyrównać wierzch i przełożyć drugim batem brownie. Wierzch posmarować cienką warstwą dżemu morelowego, przełożyć waflem, lekko docisnąć i posmarować dżemem morelowym, następnie przełożyć waflem i lekko docisnąć. Na koniec na wafel rozsmarować roztopioną gorzką czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. 
Schemat ułożenia:

Wafel

Dżem morelowy

Wafel

Dżem morelowy

Brownie

Masa cytrynowa

Brownie

Wafel

Dżem morelowy

Wafel

Dżem morelowy

Wafel

Rozpuszczona czekolada gorzka

Pokruszone orzechy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print