niedziela, 28 czerwca 2020

SERNIK KOKOSOWO - TRUSKAWKOWY

Składniki:
Sernik kokosowy:
  • 0,5 kg sera białego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 225 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
Mus truskawkowy:
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
  • paczka okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Sernik kokosowy - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić, następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę z wiórkami kokosowymi i dokładnie zmiksować robotem. 

Mus truskawkowy - 0,5 kg truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki przełożyć  do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanka cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści się galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć cała masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po schłodzeniu na koniec na sernik kokosowy wyłożyć cały mus truskawkowy, wyrównać wierch i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


3 komentarze:

drukuj/print