Pomysł na te ciasteczka powstał kilka miesięcy temu podczas jednych z koncertów pewnego zespołu.
Składniki:- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 375 g margaryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- dodatkowo - 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasteczek
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto podzielić na 3/4 i 1/4 części, do 1/4 części ciasta dodać 2 łyżki kakao i wyrabiamy ciasto do momentu, aż kakao dokładnie rozprowadzi się po cieście. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Ciasto kakaowe podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 0,5 -1cm i długości ok. 30 cm.
Ułożenie:
Jasne ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowanym jasnym cieście ułożyć wałeczek z ciasta kakaowego i delikatnie zawinąć, odciąć nadmiar jasnego ciasta skleić i lekko poturlać, aby ciasta się połączyły i nadały całości okrągły kształt. Analogicznie powtórzyć czynność z pozostałymi wałeczkami ciasta kakaowego. Na blacie ułożyć folię spożywczą i ułożyć wałeczki owinięte jasnym ciastem. Ułożyć - spód 3 wałeczki, na wierzch 2 wałeczki, góra 1 wałeczek. W ten sposób uzyskamy długi rulon. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i utworzyć zgrabny rulonik poprzez kilkukrotnie turlanie na blacie. Dzięki temu zabiegowi wszystkie kawałki ciasta połączą się i nadadzą okrągły kształt.
Ułożenie:
Jasne ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowanym jasnym cieście ułożyć wałeczek z ciasta kakaowego i delikatnie zawinąć, odciąć nadmiar jasnego ciasta skleić i lekko poturlać, aby ciasta się połączyły i nadały całości okrągły kształt. Analogicznie powtórzyć czynność z pozostałymi wałeczkami ciasta kakaowego. Na blacie ułożyć folię spożywczą i ułożyć wałeczki owinięte jasnym ciastem. Ułożyć - spód 3 wałeczki, na wierzch 2 wałeczki, góra 1 wałeczek. W ten sposób uzyskamy długi rulon. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i utworzyć zgrabny rulonik poprzez kilkukrotnie turlanie na blacie. Dzięki temu zabiegowi wszystkie kawałki ciasta połączą się i nadadzą okrągły kształt.
Wałeczek
Wałeczek , Wałeczek
Wałeczek , Wałeczek,
Wałeczek
|
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie baton ciasta kroimy w grube plastry ok. 1 cm. Ciasteczka układamy z lekkimi odstępami płasko ciasno
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem ciasteczek do
piekarnika smarujemy wierzch i boki roztrzepanym jajkiem. Z ciasta powstało 22 sztuki.
Piec ok. 20-30 minut w temperaturze do 190 stopni C.
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńAle piekne :)
OdpowiedzUsuń