Sernik kokosowy:
- 0,5 kg sera białego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 225 ml mleka
- 3 łyżki żelatyny
Mus truskawkowy:
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Sernik kokosowy - margarynę rozpuścić i
odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i
dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić, następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy
robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za
pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy
masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę z wiórkami kokosowymi i dokładnie zmiksować robotem.
Mus truskawkowy - 0,5 kg truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanka cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści się galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.
Przełożenie:
apetyczny sernik
OdpowiedzUsuń... to prawda. Obłędny smak kokosa Serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńKolejny super sernik
OdpowiedzUsuń