niedziela, 5 lipca 2020

SERNIK OWOCOWY

Idealna propozycja na upalne dni.
Składniki:
  • 750 g sera białego sera
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania galaretki owoce leśne 
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 700 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
Masa serowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować robotem. 

Masa truskawkowa - 0,5 kg truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki przełożyć  do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści się galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia. 

Masa borówkowa - 250 g borówki amerykańskiej wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Borówki przełożyć  do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki owoce leśne, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści się galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia. 

Galaretka agrestowa - 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodać mus truskawkowy i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać. Do połączenia się składników.  Natomiast do drugiej części masy serowej dodać masę borówkową i również za pomocą łyżki dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć cała masę truskawkową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po schłodzeniu wyłożyć kolejną cala masę borówkową i wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Na koniec po lekkim stężeniu mas serowych wylać tężejącą galaretkę agrestową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print