niedziela, 2 lutego 2020

FISTASZKOWIEC KREMOWY

Składniki:
Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa budyniowa kakaowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 1 - 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
Dodatkowo:
  • 0,5 słoika powideł że śliwki
  • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • mini perełki srebrne i perłowe
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać mini perełkami srebrnymi i perłowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print