Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyni czekoladowych
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 1 - 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 olejek spirytusowy rumowy
- 0,5 słoika powideł że śliwki
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- mini perełki srebrne i perłowe
Biszkopt orzechowy -
na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka -
wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na
2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i
wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem
ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu
boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po
kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można
posypać mini perełkami srebrnymi i perłowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz