sobota, 8 lutego 2020

ŁACIATEK POMARAŃCZWO - JABŁKOWY

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3-4 średnie jabłka
Przygotowanie:
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę.

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka  z cukrem i cukrem pomarańczowym ubić na puszystą masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok z pomarańczy - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać skórkę pomarańczy - wymieszać. 
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy połowę ciasta i układamy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie na wyłożone jabłka delikatnie wylewamy -  pozostałe ciasto. Wyrównujemy wierzch.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada: ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print