- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru pomarańczowego
- skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 200 g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3-4 średnie jabłka
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym ubić na puszystą masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok z pomarańczy - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać skórkę pomarańczy - wymieszać.
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy połowę ciasta i układamy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie na wyłożone jabłka delikatnie wylewamy - pozostałe ciasto. Wyrównujemy wierzch.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Rada: ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Rada: ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz