sobota, 22 lutego 2020

GRZESIEK

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 70 ml zaparzonej kawy
Masa Grześkowa:
  • 10 sztuk cukierków Grześków (ok. 150g)
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyni waniliowych
  • 0,5 litra mleka
Dodatkowo:
  • 2 wafelki Grześki kakaowe w czekoladzie
Przygotowanie:
Biszkopt - kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu na proszek. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Dodać kawę w proszku - wymieszać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać zaparzoną kawę i wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki.
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa Grześkowa - 2 opakowania budyni rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia.
Cukierki Grześki rozdrobić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza na drobne kawałki. Jeśli nie posiadamy elektronicznego rozdrabniacza możemy rozdrobnić za pomocą widelca lub noża drobno posiekać.
Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier- ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać rozdrobnione cukierki Grześki i dokładnie wymieszać.

Wafelki Grześki - 2 wafelki za pomocą widelca drobno pokruszyć. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzony biszkopt wyłożyć cała masę Grześkową, wierzch wyrównać. Na koniec wierzch posypać pokruszonymi wafelkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print