sobota, 15 lutego 2020

PĄCZUSIE CYNAMONOWE Z JABŁKIEM

Składniki:
  • 600 g białego sera
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200 g margaryny
  • 0,5  łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. pokroić w drobną kostkę. 

Twaróg - przepuścić 1 raz przez maszynkę do mięsa, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków. 

Pączusie - margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony twaróg. Dodać przesianą mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać jajko. Dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka kawałki jabłka. 
W szerokim garnku rozgrzać ok. 1,5 litra oleju. Do rozgrzanego oleju włożyć po kilka pączusiów i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Rada - pączusie podczas smażenia trochę rosną, dlatego nie można wkładać ich na raz zbyt dużo. 

2 komentarze:

  1. Czy te pączki są delikatne mięciutkie czy raczej zwarte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączusie są miękkie i delikatnie wychodzą ciemniejsze daje taki efekt dodatek cynamonu,serdecznie pozdrawiam ☺

      Usuń

drukuj/print