- 600 g białego sera
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200 g margaryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. pokroić w drobną kostkę.
Twaróg - przepuścić 1 raz przez maszynkę do mięsa, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Pączusie - margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony twaróg. Dodać przesianą mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać jajko. Dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka kawałki jabłka.
W szerokim garnku rozgrzać ok. 1,5 litra oleju. Do rozgrzanego oleju włożyć po kilka pączusiów i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Rada - pączusie podczas smażenia trochę rosną, dlatego nie można wkładać ich na raz zbyt dużo.
Czy te pączki są delikatne mięciutkie czy raczej zwarte?
OdpowiedzUsuńPączusie są miękkie i delikatnie wychodzą ciemniejsze daje taki efekt dodatek cynamonu,serdecznie pozdrawiam ☺
Usuń