Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 0,5 szklanki cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
 - 250 g margaryny
 - 2 łyżki śmietany
 - 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
 
- 1,5 kg jabłek
 - 2 opakowania budyniu waniliowego
 - 750 ml mleka
 - 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki kaszy manny
 - cukier puder waniliowy do posypania wierzchu ciasta
 
Przygotowanie:
Jabłka
 obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry.
Budyń - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 750 ml mleka i dodać 4 łyżki cukru. Pamiętajmy, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na jabłka.
Budyń - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 750 ml mleka i dodać 4 łyżki cukru. Pamiętajmy, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na jabłka.
Ciasto: 
mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i
 wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę i wymieszać za pomocą noża, a następnie zagnieść 
ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować każdą część na na placek o wymiarach blachy.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wysmarować masłem. Jeden placek położyć na spód blachy, posypać kaszą manną. Na kaszę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. Następnie wylać jeszcze gorący budyń waniliowy - wyrównać wierzch i przykryć druga częścią ciasta. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wysmarować masłem. Jeden placek położyć na spód blachy, posypać kaszą manną. Na kaszę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. Następnie wylać jeszcze gorący budyń waniliowy - wyrównać wierzch i przykryć druga częścią ciasta. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń nie wypłynął. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem waniliowym. 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz