sobota, 25 stycznia 2020

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

Składniki:

Ciasto: 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
Dodatkowo:
  • 1,5  kg jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier puder waniliowy do posypania wierzchu ciasta
Przygotowanie:
Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry.

Budyń -  2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 750 ml mleka i dodać 4 łyżki cukru. Pamiętajmy, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na jabłka.
Ciasto:  mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę i wymieszać za pomocą noża, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować każdą część na na placek o wymiarach blachy.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wysmarować masłem. Jeden placek położyć na spód blachy, posypać kaszą manną. Na kaszę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. Następnie wylać jeszcze gorący budyń waniliowy - wyrównać wierzch i przykryć druga częścią ciasta. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń nie wypłynął. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print