niedziela, 26 maja 2019

CIASTO PIANKOWO - MALINOWE

Składniki:
Ciasto kakaowe:
  • 4 jajka
  • 1 i  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki kakao
Masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 jajka
Dodatkowo:
  • 500 g mrożonych malin
Przygotowanie:
Masa jogurtowa - jajka z cukrem waniliowym ubić na kogla mogla. Następnie dodać jogurt - zmiksować. Na koniec dodać 2 opakowania budyni waniliowych - zmiksować. Odstawić. 

Ciasto kakaowe - polewa: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Rondelek odstawić do przestudzenia. Ciasto: jajka ubić na puszystą masę, dodać polewę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie zmiksować na gładka masę. Ciasto wychodzi trochę gęste. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno tortownicy wyłożyć 1/2 masy kakaowej, następnie wylać masę jogurtową na którą wyłożyć maliny. Na koniec na maliny wyłożyć punktowo pozostałe ciasto kakaowe.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
  • używając owoców mrożonych nie rozmrażamy ich
  • zamiast owoców mrożonych możemy użyć świeżych owoców
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print