Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g sera białego
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Beza:
- 3/4 szklanki cukru
- 4 białka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto -
margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier
waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać
żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto
do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić -
najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć
pewność, że jest mocno twarde.
Masa serowa -
jajka ubijamy z cukrem do momentu zbielenia.
Następnie dodać mleko i sok wyciśnięty z cytryny, lekko wymieszać. Dodać skręcony
ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny. Wymieszać.
Beza - białka, cukier i mąkę ziemniaczaną ubić na wysokich obrotach sztywno. Ja osobiście wszystkie składniki naraz dodaję i ubijam na sztywno. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno.
Beza - białka, cukier i mąkę ziemniaczaną ubić na wysokich obrotach sztywno. Ja osobiście wszystkie składniki naraz dodaję i ubijam na sztywno. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno.
Przełożenie:
Piec 30 - 40 minut w temperaturze 175 - 200 stopni C.
Do tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o
grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by
ładnie cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić. Następnie ubitą bezę delikatnie najlepiej punktowo wyłożyć na ciasto i delikatnie rozprowadzić. Na koniec na wierzch bezy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz