niedziela, 30 czerwca 2019

TORCIK KOKOSOWO - TRUSKAWKOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao 
 Masa kokosowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml mleka

Nasączenie wiśniowe:
  • 4 torebki czarnej herbaty earl grey
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 200 ml gorącej wody
  • 150 ml przygotowanej zimnej wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy
  • można dosłodzić do smaku 
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 700 ml gorącej wody 
  • 1 kg truskawek
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.

Esencja herbaciano - cytrynowa - herbatę earl grey z czarną zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbat i rozcieńczyć napar 150 ml zimnej przygotowanej wody. Dodać sok z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie i do smaku cukrem.

Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie 200 ml mleka zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i przekroić na 2 blaty. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć 1 część biszkoptu i nasączyć esencja herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę masy kokosowej i ułożyć przekrojone na pół truskawki (lekko docisnąć w krem). Na truskawki ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print