środa, 1 maja 2019

PIECZONE PIEROŻKI Z KASZANKĄ

Dzisiaj 1 maja jest Ogólnopolskie Święto Kaszanki
Składniki:
Farsz:
  • 500 g kaszanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • mielony czarny pieprz
  • suszony majeranek
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
Dodatkowo:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • kminek
Przygotowanie:
Kaszankę obrać z osłonki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę  obrać i pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kaszankę. Farsz doprawić do smaku solą i pierzem oraz suszonymi ziołami (majerankiem, bazylią i oreganem). Chwilę smażyć około 5 minut. 
Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć koła. Na środku każdego krążka nakładamy po porcji farszu. Zlepiamy, formując pierogi. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. 
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print