sobota, 4 maja 2019

KOKOSOWA ROZKOSZ

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 250 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 ml mlek
  • 100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Jajka z cukrem i cukrem kokosowym ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia wymieszana z wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Na koniec wierzch ciasta obsypać wiórkami kokosowymi. 
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka".

Rada:
  • zamiast mleka można użyć 190 g jogurtu naturalnego
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print