- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 250 g margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 ml mlek
- 100 g wiórek kokosowych
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Jajka z cukrem i cukrem kokosowym ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia wymieszana z wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Na koniec wierzch ciasta obsypać wiórkami kokosowymi.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka".
Rada:
Rada:
- zamiast mleka można użyć 190 g jogurtu naturalnego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz