niedziela, 19 maja 2019

ŚWIĄTECZNY TORCIK

Składniki:
Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasączenie:
  • 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 ml gorącej wody
  • 5 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa 
Krem czekoladowy:
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (40g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
  • 50 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • czekoladowe jajeczka
  • kolorowe posypki (żółta, różowa, fioletowa, biała)
  • kamyczki karmelowe
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem czekoladowy - ugotować budyń czekoladowy w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy oraz  startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem  i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją kawową i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu.

Przykładowa dekoracja - wielkanocna:
Wokół osi tortu ułożyć czekoladowe jajeczka, zaś na środku tortu za pomocą kolorowych posypek zrobić zajączka stojącego na pisankach.

Rada:
  • zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) 
  • zamiast syropu barmańskiego o smaku wanilii można użyć olejka waniliowego, esencji spirytusowej waniliowej, lub cukru waniliowego
 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print