Biszkopt:
- 9 jajek
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek maki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 350 ml gorącej wody
- 5 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (40g)
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 500 ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 olejek spirytusowy rumowy
- 50 g gorzkiej czekolady
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- czekoladowe jajeczka
- kolorowe posypki (żółta, różowa, fioletowa, biała)
- kamyczki karmelowe
Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do
pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem czekoladowy - ugotować budyń czekoladowy w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie
margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.
Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy oraz startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na
3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem
ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją kawową i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu.
Przykładowa dekoracja - wielkanocna:
Wokół osi tortu ułożyć czekoladowe jajeczka, zaś na środku tortu za pomocą kolorowych posypek zrobić zajączka stojącego na pisankach.
Rada:
- zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)
- zamiast syropu barmańskiego o smaku wanilii można użyć olejka waniliowego, esencji spirytusowej waniliowej, lub cukru waniliowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz