niedziela, 30 września 2018

BARDZO KRUCHE RURKI Z KREMEM KAKAOWYM

Składniki:
Ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnej margaryny
  • 1 łyżka śmietanki do kawy 12%
Masa budyniowa kakaowa:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 250 g margaryny 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietankę do kawy. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek.

Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać.

Masę budyniową kakaową przełożyć do szprycy i napełnić szczodrze rurki. Można ozdobić cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli czekoladą np. gorzką.
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Super rureczki!
    Nie robiłam lata całe...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) jest okazja do zrobienia, polecam przepis są przepyszne :-)serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print