- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem
do
pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek
wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść
ciasto
do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto podzielić na dwie różne części, do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao - zagnieść. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Wyciągamy
ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta ciemnego za pomocą większej foremki o kształcie kwiatka wykrawamy
ciasteczka, układamy na desce. Następnie z ciasta jasnego za pomocą mniejszej foremki o kształcie kwiatka wykrawamy
ciasteczka, układamy na desce. Na koniec składamy kwiatka, czyli na ciemny kwiatek kładziemy jasnego kwiatka i za pomocą palca tworzymy wgłębienie na ok. 1 cm. Do każdego wgłębiania nakładamy po ok. pół łyżeczki ulubionego dżemu np. z czarnej porzeczki.
Ciasteczka układamy dość ciasno na blachę wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz