niedziela, 23 września 2018

PŁATKI PORZECZKOWE

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto podzielić na dwie różne części, do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao - zagnieść. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta ciemnego za pomocą większej foremki o kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka, układamy na desce. Następnie z ciasta jasnego za pomocą mniejszej foremki o kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka, układamy na desce. Na koniec składamy kwiatka, czyli na ciemny kwiatek kładziemy jasnego kwiatka i za pomocą palca tworzymy wgłębienie na ok. 1 cm. Do każdego wgłębiania nakładamy po ok. pół łyżeczki ulubionego dżemu np. z czarnej porzeczki.

Ciasteczka układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print