niedziela, 16 września 2018

CYNAMONOWA ESENCJA DO CIASTA

Małymi kroczkami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, pozostały nam już tylko 3 miesiące. Jest to więc ostatni dzwonek na przygotowanie prostego i naturalnego ekstraktu do ciast o niepowtarzalnym mocnym aromacie cynamonu, który cudownie wzbogaci nasze świąteczne wypieki. 

Składniki:
  • 1 laska cynamonu
  • 50 ml białego rumu
Przygotowanie:
Laskę cynamonu rozkruszyć na małe części i wsypać do buteleczki. Cynamon zalać 50 ml rumu i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki). Przez pierwsze 7 dni raz dziennie, a potem wystarczy co kilka dni potrząsnąć buteleczką.  Ekstrakt jest już gotowy po 7 dniach. Lecz prawdziwy mocny aromat uzyskamy po 2-3 miesiącach. Im dłużej stoi tym silniejszy uzyskamy aromat. 

Rada:
  • nie warto rozcieńczać alkoholu wodą, gdyż skróci ona trwałość ekstraktu i niepotrzebnie rozcieńczy aromat
  • zamiast alkoholu możemy użyć dobrego jakościowo oleju np. roślinnego
  • przygotowany armat najlepiej przechowywać w spiżarni lecz jeśli nie mamy możemy przechowywać w piwnicy lub w szafce kuchennej
  • ekstrakty są przeważnie gotowe do spożycia po 7 dniach, lecz pełny armat uzyskamy po 2-3 miesiącach.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print