Małymi kroczkami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, pozostały nam już tylko 3 miesiące. Jest to więc ostatni dzwonek na przygotowanie prostego i naturalnego ekstraktu do ciast o niepowtarzalnym mocnym aromacie cynamonu, który cudownie wzbogaci nasze świąteczne wypieki.
Składniki:
- 1 laska cynamonu
- 50 ml białego rumu
Laskę cynamonu rozkruszyć na małe części i wsypać do buteleczki. Cynamon zalać 50 ml rumu i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki). Przez pierwsze 7 dni raz dziennie, a potem wystarczy co kilka dni potrząsnąć buteleczką. Ekstrakt jest już gotowy po 7 dniach. Lecz prawdziwy mocny aromat uzyskamy po 2-3 miesiącach. Im dłużej stoi tym silniejszy uzyskamy aromat.
Rada:
- nie warto rozcieńczać alkoholu wodą, gdyż skróci ona trwałość ekstraktu i niepotrzebnie rozcieńczy aromat
- zamiast alkoholu możemy użyć dobrego jakościowo oleju np. roślinnego
- przygotowany armat najlepiej przechowywać w spiżarni lecz jeśli nie mamy możemy przechowywać w piwnicy lub w szafce kuchennej
- ekstrakty są przeważnie gotowe do spożycia po 7 dniach, lecz pełny armat uzyskamy po 2-3 miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz