niedziela, 9 września 2018

ZIOŁOWE BUŁECZKI DROŻDZOWE

Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę do szkoły, czy pracy. 

Składniki:
Rozczyn:
  • 400 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
Nadzienie:
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 pęczek świeżej natki
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Rozczyn - 400 ml mleka podgrzać w rondelku. drożdże rozkruszyć i połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę wymieszać do momentu, aż się połączą i konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie - ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę i koper drobno posiekać i wymieszać żółtym serem. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Masło rozpuścić na wolnym ogniu i odstawić do przestudzenia. 

Ciasto - mąkę przesiać wraz z solą do miski. Następnie do mąki wlać masło i dołożyć wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 

Bułeczki - gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz bardzo krótko wyrobić i podzielić na równe części formując kule. Następnie kulkę ciasta spłaszczyć, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić. Tak przygotowane bułeczki wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować dokładnie każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem. 
Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 18 stopni C.
Z powyższego przepisu wyszło mi 11 bułeczek. 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print