sobota, 28 lipca 2018

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Składniki:
  • 2 kg śliwek węgierek
  • cukier kryształ
Przygotowanie:
Śliwki umyć osuszyć. Przeciąć na pól i wyciągnąć pestkę. Wydrylowane śliwki przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 2 łyżki) i zasypać 2 łyżkami cukru. Smażyć na małym ogniu śliwki, aż puszczą sok i zaczną się rozgotowywać. Śliwki smażyć od 1 do 2 godzin, po tym czasie odstawić. Następnego dnia śliwki ponownie podgrzać i sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są mało słodkie dodawać stopniowo trochę cukru. Smażyć od 1 do 2 godzin. Powidła są gotowe gdy z łyżki masa spada płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się.
Gdy powidła są wystarczająco słodkie i odpowiedniej konsystencji należy gorące przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15-20 minut.

Rada:
  • najlepsze śliwki na powidła to bardzo dobrze dojrzałe węgierki 
  • jeśli dodajemy cukier należy powidła dalej gotować, do momentu aż zgęstnieją, ponieważ cukier rozrzedza powidła
  • powidła mają to do siebie, ze lubią się przypalać dlatego wymagają stałego nadzoru. Należy często mieszać najlepiej drewnianą łyżką
  • z 1 kg śliwek wychodzi ok. 200 g powideł
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print