Przepyszne mocno kakaowe ciasteczka, które na zewnątrz są chrupkie, a w środku mięciutkie.
- 63 g ciemnego kakao
- 100 g cukru kryształ
- 50 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 200 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo gęste.
Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć piłeczki i każdą z nich obtoczyć lekko w cukrze pudrze. Tak przygotowane piłeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk.
Piec 10 -15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Kocham kakao! Dodaję niemal do wszystkich słodkosci, wiec takie kule to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że wpadłam w gusta. Również lubię smak kakao. Polecam dodać ziarna kakao do kawy lub herbaty jak dla mnie jest przepyszna. Serdecznie pozdrawiam 😀
OdpowiedzUsuń