niedziela, 1 lipca 2018

ROZRYWAJĄCE PIŁECZKI

Przepyszne mocno kakaowe ciasteczka, które na zewnątrz są chrupkie, a w środku mięciutkie. 

Składniki:
  • 63 g ciemnego kakao
  • 100 g cukru kryształ
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
Przygotowanie:  
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i  kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo gęste.
Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć piłeczki i każdą z nich obtoczyć lekko w cukrze pudrze. Tak przygotowane piłeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk.
Piec 10 -15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Kocham kakao! Dodaję niemal do wszystkich słodkosci, wiec takie kule to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że wpadłam w gusta. Również lubię smak kakao. Polecam dodać ziarna kakao do kawy lub herbaty jak dla mnie jest przepyszna. Serdecznie pozdrawiam 😀

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print