- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 opakowania cukru cytrynowego Delecta
- 200 g margaryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 olejek cytrynowy
- cukier puder
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy
do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej - lekko wymieszać, a następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy.
Na
koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Wystudzoną babką posypać cukrem pudrem.
Rada:
Ciasto można upiec w klasycznej keksówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz