niedziela, 8 lipca 2018

KISIELOWA BABKA CYTRYNOWA

Składniki:
  • 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (58g) Delecta
  • 370 g mąki pszennej
  • 1,5  łyżki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 220 g margaryny
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę- lekko wymieszać. Następnie dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na środek jasnego ciasta.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print