Mus jabłkowy:
- 2 kg jabłek do szarlotki np. papierówka, antonówka
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 4 łyżki cukru kryształ
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g margaryny
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 2 opakowania biszkoptów okrągłych
- posypka waflowa kakaowa
Mus jabłkowy -
jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka
rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.
jabłka najlepiej rozsmażyć dzień wcześniej .W dzień wykonania deseru
jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać 2 opakowania
galaretki pomarańczowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość
odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Masa budyniowa waniliowa -
ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie
margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać
do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Dno
tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć
jeszcze lekko ciepłe jabłka. Schłodzić. Następnie na mus jabłkowy
wyłożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę waniliową. Wierzch
udekorować posypką waflową. Tak przygotowany deser schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz