sobota, 4 sierpnia 2018

PYCHOTKA JABŁKOWA NA ZIMNO

Składniki:
Mus jabłkowy:
  • 2 kg jabłek do szarlotki np. papierówka, antonówka
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 4 łyżki cukru kryształ
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • posypka waflowa kakaowa
Przygotowanie:
Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej rozsmażyć dzień wcześniej .W dzień wykonania deseru jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać 2 opakowania galaretki pomarańczowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. 

Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć jeszcze lekko ciepłe jabłka. Schłodzić. Następnie na mus jabłkowy wyłożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę waniliową. Wierzch udekorować posypką waflową. Tak przygotowany deser schłodzić.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print