- 400 ml mleka
- 600 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 cienkiej kiełbasy
- 1 jajko
- 1 - 2 ząbek czosnku
- ok. 100 g żółtego sera np. gouda
- sezam
- ostra mielona papryka
Kiełbasa - kroimy w drobną kostkę.
Ser żółty - zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Rozczyn - 400 mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i dodać do podgrzanego mleka. Rozpuścić i odstawić na ok. 10-15 minut.
Ciasto - 600 g mąki przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. następnie dodać etapami rozczyn. Zagnieść. Dodać olej i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy okrąg o średnicy dużego talerza (ok. 28 cm) i umieszczamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg, a następnie ciasto kroimy na 16 trójkątów (najlepiej zacząć od 4 części, następnie na 8 i na 16). Pamiętając, aby nie przeciąć małego kółka na środku ciasta. Następnie bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do zewnątrz. Powtarzamy tą czynność na wszystkich trójkątach.
Drugą połowę ciasta dzielimy na 2/3 i 1/3. Z 2/3 ciasta rozwałkowujemy okrąg mniejszy od poprzedniego okręgu i wycinamy 8 trójkątów, nie przecinając środka ciasta. Następnie bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do zewnątrz. Powtarzamy tą czynność na wszystkich trójkątach.Układamy n wierzch pierwszego ciasta. Z pozostałego ciasta robimy kulę, lekko spłaszczamy i układamy na wierzch ciasta. Kwiat przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko roztrzepujemy i wymieszamy z wyciśniętym czosnkiem.
Tak przygotowany kwiat smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Następnie wierzch ciasta posypujemy sezamem i oprószamy ostrą mieloną papryką. Na koniec wierzch posypujemy startym żółtym serem
Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Etapy przygotowania kwiata drożdżowego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz