niedziela, 19 sierpnia 2018

PRZEKŁADANIEC SEROWO - GALARETKOWY NA BISZKOPTACH

Składniki:
  • 1 kg białego sera
  • 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 2 x 350 ml gorącej wody
  • 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.

2 opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 350 ml gorącej wody i dodać 2 łyżeczki żelatyny. Rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody i dodać 2 łyżeczki żelatyny. Rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. 

Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć biszkoptami.

Zmielony biały ser zmiksować na wysokich obrotach z cukrem pudrem, aż stanie się puszysty. Następnie ser podzielić na 2 części. Do jednej części sera dodać bardzo zimną galaretkę agrestową i wymieszać robotem. Tak przygotowany ser wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wstawić do lodówki, aż stężeje. W momencie gdy agrestowy ser nam stężeje należy przygotować drugą masę tak jak poprzednio, czyli do drugiej części sera dodać bardzo zimną galaretkę truskawkową i wymieszać robotem. Wylać na stężony agrestowy ser i wstawić ponownie do lodówki, by ser truskawkowy stężał. Na koniec na wierzch sernika wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print