Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 - 2 łyżek kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 500 g sera białego
- 3żółtka
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 75 g kaszy manny błyskawicznej o smaku jabłkowym
- sok i skórka z 2 mandarynek
- 200 ml śmietany 18%
- 500 g śwież mandarynek
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Mandarynki wyfiletować.
Ciasto -
margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier
waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać
żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto
do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić -
najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć
pewność, że jest mocno twarde.
Masa serowa -
żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia.
Następnie dodać śmietanę, lekko wymieszać. Dodać skręcony
ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam, aby ładnie się skleiło. Na ciasto wyłożyć pól masy serowej i równo rozprowadzić. Na tym układać połowę mandarynek. Nałożyć pozostałą masę serową , wierzch wygładzić i rozłożyć pozostałe mandarynki. Na rozłożone mandarynki zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C.
Rady:
- zamiast mandarynek świeżych można użyć mandarynek z puszki
- filetowanie mandarynek robimy w ten sam sposób jak filetowanie pomarańczy znajdziecie pod linkiem https://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2015/05/filetowanie-pomaranczy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz