- 9 jajek
- 9 łyżek cukru
- 7,5 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- 2 torebki herbaty earl grey
- 250 ml gorącej wody
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku wanilii
- 1/2 czekolady gorzkiej (50g)
Biszkopt -
Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i z
kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Esencja herbaciano - cytrynowa - Herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt
przekroić na 3 blaty. Każdy z biszkoptów nasączyć. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to wycisnąć 1/3 nadzienia waniliowego Lauretta. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i
powtórzyć czynności jak poprzednio. Na koniec przełożyć trzecim blatem ciasta i wyłożyć resztę kremu waniliowego Lauretta. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Mmm, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń😀
Usuń