- 75 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 - 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
- 1 średnia pomarańcza
Mąkę, cukier puder przesiać, dodać startą skórkę z pomarańczy - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz wlać letnie mleko. Wymieszać
nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, zagnieść. Na koniec oba ciasta zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po
tym czasie ciasto rozwałkować na grubość
około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to
kwiatek) wycinać ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada:
- pomarańcz najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka pomarańczy pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca
- pomarańcz najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś nie posiada można za pomocą tarki do warzyw o drobnych oczkach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz