Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
- 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 350 ml gorącej wody
- 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii
Krem waniliowy:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1/2 litra mleka
- 250 g margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru kryształ
Przygotowanie:
Biszkopt - na
spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś
boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawę. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kawą, za pomocą miksera lub różdżki delikatnie wymieszać.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem waniliowy - ugotować 2 budynie waniliowe w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Całość
wymieszać.
Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny biszkopt rozsmarować połowę masy waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny biszkopt rozsmarować połowę masy waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
wspaniały!
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam 😀
UsuńTakiego dania jeszcze nie próbowałam. Chętnie sprawdzę ten przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam, umnie w rodzinie bardzo smakował. Serdecznie pozdrawiam 😀
Usuń