sobota, 6 stycznia 2018

TORCIK KAWOWO - WANILIOWY

Kawowy torcik waniliowy bardzo delikatny w smaku i w sam raz do ulubionej kawy.

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie:
  • 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 ml gorącej wody
  • 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii

Krem waniliowy:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru kryształ

Przygotowanie:
Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawę. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kawą, za pomocą miksera lub różdżki delikatnie wymieszać.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem waniliowy - ugotować 2 budynie waniliowe w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Całość wymieszać.

Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny biszkopt rozsmarować połowę masy waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

drukuj/print