- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- płatki migdałowe
- cukier puder waniliowy
Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi, przykryć papierem do pieczenia i za pomocą wałka lekko wcisnąć migdały. Następnie za pomocą ostrego noża lub ozdobnego radełka pokroić ciasto na paski o długości ok 7-10 cm i szerokości ok. 2,5 cm. Na środku każdego paska należy zrobić kilkucentymetrowe nacięcie. Potem przewinąć przez to nacięcie jeden koniec paseczka uzyskując kształt przypominający kokardę. Po upieczeniu lekko posypać cukrem pudrem waniliowym.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
ale proste :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, polecam i serdecznie pozdrawiam 😀
UsuńSuper sposób na faworki.Właśnie szukałam jakiegos szybkiego przepisu na faworki. Dobrze, że tu trafiłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że spodobał się przepis. Są one bardzo szybkie w wykonaniu, a jeszcze szybciej znikają. Można użyć zamiast migdałów innych bakali np. orzechów. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń