Ciasto:
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek.
Rurki napełnić szczodrze nadzieniem cukierniczym Lauretta o smaku malinowym. Na koniec gotowe rurki ozdobić rozpuszczoną w kąpieli czekoladą np. gorzką.
Fantastyczne. Ślicznie wyglądają a pewnie jeszcze lepiej smakuja.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję w smaku są przepyszne wbrew pozorom wydaje się, że malina jest słodka, a tu wielkie zaskoczenie krem jest winny i bardzo aromatyczny. Serdecznie pozdrawiam 😀
Usuń