niedziela, 18 lutego 2018

CIASTECZKA CYTRYNOWO - MALINOWE

Składniki:
  • 20 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g maki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietanki do kawy
  • 1 cytryna
Dodatkowo:
  • 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym
  • 1/2 czekolady gorzkiej (50g)
Przygotowanie:
Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka,  oraz śmietankę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąką i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie wyciąć ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 80 sztuk.
Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym z podanej porcji wychodzi 40 sztuk.

Rada:
  • można użyć zamiast margaryny masło;
  • zamiast śmietanki do kawy można użyć śmietany 18%.
Moją opinię o nadzieniu cukierniczym Laurenta można przeczytać klikając w poniższy link https://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2018/01/recenzja-nadzienia-cukierniczego-w.html
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print