- 20 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 300 g maki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietanki do kawy
- 1 cytryna
- 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym
- 1/2 czekolady gorzkiej (50g)
Mąkę
pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na
małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka, oraz śmietankę.
Wymieszać
nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na
koniec ciasto zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po
tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąką i
rozwałkować na grubość
około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie wyciąć ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na
blachę wyłożonej
papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 80 sztuk.
Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym z podanej porcji wychodzi 40 sztuk.
Rada:
- można użyć zamiast margaryny masło;
- zamiast śmietanki do kawy można użyć śmietany 18%.
Moją opinię o nadzieniu cukierniczym Laurenta można przeczytać klikając w poniższy link https://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2018/01/recenzja-nadzienia-cukierniczego-w.html
smakowite :)
OdpowiedzUsuńPysznosci
OdpowiedzUsuń