- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 – 4 łyżek zimnej wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
- 150 g żółtego sera
Przygotowanie:
Ciasto - Mąkę z solą przesiać.
Schłodzone masło podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu
powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę.
Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Formę na tartę o średnicy 24 cm
natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi
dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na
30 minut.
Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę,
dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około 3 minut. Przypraw solą, pieprzem i
gałką muszkatołową do smaku.
Jajka – ugotować na twardo, wystudzić.
Na ciasto wyłóż
masę szpinakową, następnie ułóż jajka pokrojone w plastry.
Pieczemy
5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec
pieczenia tartę posyp startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz