niedziela, 30 lipca 2017

KOPERKOWE PLACUSZKI Z CUKINII


Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz czarny
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej porcji wychodzi około 30 - 40 małych placuszków.

Rada:
Placuszki idealnie smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym. 
Przepis bierze udział w akcji:

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print