Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2 łyki trzcinowego cukru pudru Diamant
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g kostka margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy
- cukier perlisty Cukier Królewski
Przygotowanie:
Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier waniliowy. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać
nożem, po czym zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość
około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwiatek) wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić otwory. Ciasteczka z otworami posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym.
Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Aż mi ślinka pociekła. Lecę do sklepu po składniki i od razu biorę się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasteczka są przepyszne, a do tego efektownie wyglądają. Serdecznie pozdrawiam :-) i miło mi będzie jeśli podzieli się Pani swoja opinią :-)
Usuń