sobota, 22 lipca 2017

PUCHAREK BUDYNIOWY Z GALARETKĄ

Składniki: 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (77g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 przygotowanej gorącej wody
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Galaretka - galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Odstawić do schłodzenia. 

Budyń - z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać do niej 1 opakowanie budyniu, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszając gotować przez chwile. Wystudzić. 

Przestudzoną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch stężonej galaretki delikatnie rozłożyć budyń, wierzch wyrównać szpatułką. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Deser lekko schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz