- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (77g)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
- 1/2 litra mleka
- 1/2 przygotowanej gorącej wody
- 2 łyżki cukru kryształ
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Galaretka - galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Odstawić do schłodzenia.
Budyń - z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać do niej 1 opakowanie budyniu, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszając gotować przez chwile. Wystudzić.
Przestudzoną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch stężonej galaretki delikatnie rozłożyć budyń, wierzch wyrównać szpatułką. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Deser lekko schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz