Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 małe jajko
Składniki na farsz:
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
- 160 g startego żółtego sera np gouda
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z solą przesiać.
Schłodzone masło podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu
powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko.
Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm
natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi
dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki.
Formę z ciastem wkładamy do
nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
Farsz:
- Cebulę kroimy w kostkę i wkładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Doprawiamy solą i co chwila mieszając smażymy na większym ogniu przez 5 minut aż cebula będzie szklista. Zmniejszamy ogień do średniego i co jakiś czas mieszając dusimy przez ok.15-20 minut. Cebula powinna stać się miękka i skarmelizowana, słodka w smaku. Tak przygotowaną zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy 4 minut, aż woda odparuje, a pieczarki staną się miękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą.
- Ser żółty trzemy i mieszamy z łyżką mąki.
- Kiełbasę obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko przekładamy do miski z cebulą i grzybami.
Następnie na podpieczoną tartę
wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym
żółtym serem.
Pieczemy
5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz