czwartek, 29 września 2016

KAWA ORZECHOWA

29 września - Światowy Dzień Kawy

Składniki: (na 1 porcję kawy)
  • 100 ml mleka
  • espresso lub kawa rozpuszczalna
  • 1 - 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku orzechowym
  • bita śmietana w spray`u
  • 2-3 orzechy laskowe
Przygotowanie
Orzechy laskowe rozgnieść i na suchej patelni zrumienić na złoty kolor. Mleko spienić i dodać kawę espresso. Na koniec wlać syrop barmański o smaku orzechowym. Wierzch kawy ozdobić bitą śmietaną i posypać uprażonymi orzechami laskowymi.

Rada:
  • Jeśli używamy kawy ziarnistej przed wlaniem do spienionego mleka, należy ją odcedzić z fusów
  • w przypadku gdy przygotowujemy sami przygotowujemy ubitą śmietankę ok. 30 ml śmietanki kremówki 30% ubić na sztywno dodając 1 łyżkę cukru np. ręcznym spieniaczem do mleka  należy śmietankę ubijamy na sztywno (tak małą ilość można ubić ręcznym spieniaczem do mleka).
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print