Składniki: (na 1 porcję kawy)
- 100 ml mleka
- espresso lub kawa rozpuszczalna
- 1 - 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku orzechowym
- bita śmietana w spray`u
- 2-3 orzechy laskowe
Orzechy laskowe rozgnieść i na suchej patelni zrumienić na złoty kolor. Mleko spienić i dodać kawę espresso. Na koniec wlać syrop barmański o smaku orzechowym. Wierzch kawy ozdobić bitą śmietaną i posypać uprażonymi orzechami laskowymi.
Rada:
- Jeśli używamy kawy ziarnistej przed wlaniem do spienionego mleka, należy ją odcedzić z fusów
- w przypadku gdy przygotowujemy sami przygotowujemy ubitą śmietankę ok. 30 ml śmietanki kremówki 30% ubić na sztywno dodając 1 łyżkę cukru np. ręcznym spieniaczem do mleka należy śmietankę ubijamy na sztywno (tak małą ilość można ubić ręcznym spieniaczem do mleka).
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńDziękuję, kawa jest przepyszna, serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń