niedziela, 18 września 2016

SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 200 g margaryny lub masła
  •  2 łyżki śmietany np. 18%
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g ziaren łuskanego słonecznika
Dodatkowo:
  •  100 - 150 g ziaren łuskanego słonecznika
  • 1 jajko
Przygotowanie:
100 g ziaren słonecznika drobno posiekać. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i posiekane ziarna słonecznika- wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jedno całe jajko i dodać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwadrat o średnicy 5 cm. z ząbkami) wyciąć ciasteczka. Wierzch ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz