- 375 g margaryny (1,5 kostki)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 - 4 łyżki kakao
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 1 puszka masy krówkowej kajmakowej
- 2 opakowania wafli
Przygotowanie:
Margarynę
rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu
wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Dobrze wymieszać.
W opakowaniu, które ja kupuję jest 5 sztuk wafli. Pierwszy wafel posmarować cienką warstwą masy kajmakową, następnie położyć drugi wafel i posmarować masą kakaową, położyć kolejny wafel i również posmarować masą kakaową, położyć czwarty wafel i posmarować masą kajmakową, na koniec położyć piąty wafel docisnąć. Następnie całość zawinąć np. w opakowanie po andrutach. Tak samo przełożyć drugie opakowanie wafli. Na koniec jak już przełożymy wafle należy je przycisnąć czymś ciężkim np. drewnianą deską do krojenia i pozostawiać na kilka godzin. Ja osobiście przekładam wieczorem wafle i pozostawiam na noc w chłodnym miejscu, a na drugi dzień rano kroje w kwadraty, prostokąty lub rąby.
Rada:
- Ilość kakao można dodać większą uzależnione jest od jakości kupionego kakao tylko trzeba uważać by masa nie była zbyt gorzka
- Ja osobiście do masy stosuję tylko margarynę Kasię, gdyż z innych producentów masa potrafi się rozwarstwić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz