- 2 jajka
- 450 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem waniliowym. Dodać olej i połowę mleka. Następnie wsypać połowę produktów sypkich. Wlać pozostałe mleko, wymieszać. Na koniec wsypać pozostałą część mąki i zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na chwilę.
Rozgrzać gofrownicę. Przed smażeniem gofrownicę posmarować olejem i za pomocą chochli rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry smażyć około 2 -3 minut na złoty kolor. Studzić na kratce.
Do gofrów pasują takie dodatki jak: świeże owoce, bita śmietana, dżem, musy, czy cukier puder.
Te gofry wyglądają nieziemsko! Zawsze chciałam zjeść gofra w kształcie serc.:) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :-) Z wielką przyjemnością zajrzę i postaram się systematycznie zaglądać na bloga. Dziękuję za zaproszenie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakowały, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńTo bardzo miłe :-)że spodobał się przepis i smakowały pozostało mi tylko życzyć smacznego :-)Polecam się na przyszłość :-)
Usuń