niedziela, 22 maja 2016

CYTRUSEK

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 budynie cytrynowe
Masa cytrynowa:
  • 2 budynie cytrynowe 
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia
  • 1 / 2 litra mleka
  • 1 - 2 cytryny
Dodatkowo:
  • czekolada gorzka
Przygotowanie:
Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

drukuj/print