Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki o smaku morelowo- gruszkowo- jabłkowej
- cukier do smaku
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Jabłka - jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. Do rondelka przełożyć jabłka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku morelowo- gruszkowo- jabłkowej, mieszamy, a następnie dodać 1 łyżkę żelatyny. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku.
Ciasto- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. W kopczyku zrobić dołeczek i wbić do niego 2 cale jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części.
Obie części ciasta rozwałkować na 2 placki. Na spód blachy o wymiarach 24 x 37 cm i posmarowanej masłem wyłożyć jedną część ciasta, a następnie wyłożyć jabłka, rozsmarować. Na koniec na wierzch jabłek wyłożyć drugi rozwałkowany placek. Na koniec wierzch ciasta rozbitym jajkiem.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz